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47. Kongress der Deutschen Gesellschaft für Rheumatologie (DGRh), 33. Jahrestagung der Deutschen Gesellschaft für Orthopädische Rheumatologie (DGORh), 29. Jahrestagung der Gesellschaft für Kinder- und Jugendrheumatologie (GKJR)

04.09. - 07.09.2019, Dresden

Effects of vegan versus meat-rich diet on markers of inflammation – a randomized, controlled trial

Meeting Abstract

  • Ann-Kathrin Lederer - Uni-Zentrum Naturheilkunde, Institut für Infektionsprävention und Krankenhaushygiene, Universitätsklinikum Freiburg, Medizinische Fakultät, Albert-Ludwigs-Universität Freiburg, Freiburg
  • Andrea Maul-Pavicic - Centrum für Chronische Immundefizienz, Klinik für Rheumatologie und Klinische Immunologie, Universitätsklinikum Freiburg, Medizinische Fakultät, Albert-Ludwigs-Universität Freiburg, Freiburg
  • Luciana Hannibal - Laboratory of Clinical Biochemistry and Metabolism, Department for Pediatrics, Medical Center - University of Freiburg, Faculty of Medicine, University of Freiburg, Freiburg
  • Manuel Hettich - Universitätsklinikum Freiburg Institut für Umweltmedizin und Krankenhaushygiene, Uni-Zentrum Naturheilkunde, Freiburg
  • Amy Marisa Klemd - Universitätsklinikum Freiburg Institut für Umweltmedizin und Krankenhaushygiene, Uni-Zentrum Naturheilkunde, Freiburg
  • Carsten Gründemann - Universitätsklinikum Freiburg Institut für Umweltmedizin und Krankenhaushygiene, Uni-Zentrum Naturheilkunde, Freiburg
  • Carmen Steinborn - Universitätsklinikum Freiburg Institut für Umweltmedizin und Krankenhaushygiene, Uni-Zentrum Naturheilkunde, Freiburg
  • Alexander Müller - Universitätsklinikum Freiburg Institut für Umweltmedizin und Krankenhaushygiene, Uni-Zentrum Naturheilkunde, Freiburg
  • Bettina Sehnert - Centrum für Chronische Immundefizienz, Klinik für Rheumatologie und Klinische Immunologie, Universitätsklinikum Freiburg, Medizinische Fakultät, Albert-Ludwigs-Universität Freiburg, Freiburg
  • Reinhard Voll - Department of Rheumatology and Clinical Immunology, Medical Center University of Freiburg, Faculty of Medicine, University of Freiburg, Freiburg

Deutsche Gesellschaft für Rheumatologie. Deutsche Gesellschaft für Orthopädische Rheumatologie. Gesellschaft für Kinder- und Jugendrheumatologie. 47. Kongress der Deutschen Gesellschaft für Rheumatologie (DGRh), 33. Jahrestagung der Deutschen Gesellschaft für Orthopädische Rheumatologie (DGORh), 29. Jahrestagung der Gesellschaft für Kinder- und Jugendrheumatologie (GKJR). Dresden, 04.-07.09.2019. Düsseldorf: German Medical Science GMS Publishing House; 2019. DocRA.50

doi: 10.3205/19dgrh221, urn:nbn:de:0183-19dgrh2214

Veröffentlicht: 8. Oktober 2019

© 2019 Lederer et al.
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Gliederung

Text

Background: Vegan diet has improved inflammatory activity in patients with rheumatoid arthritis (RA) in several small controlled trials. The underlying mechanism is largely unclear. Therefore, we investigated the effect of a vegan diet on markers of inflammation, which have been shown to be relevant in patients with RA, in healthy volunteers.

Methods: 53 healthy, omnivore subjects were randomized to a controlled vegan or meat-rich diet for 4 weeks following a pre-treatment phase of one week of controlled mixed diet. Primary target parameters were sialysation of immunoglobulins, percentage of regulatory t-cells and level of interleukin 10 (IL10). Usual care immune parameters used in patients with RA were secondary parameters.

Results: 26 vegans and 27 meat-rich probands were evaluated. Body weight remained stable in the two groups. No difference of primary parameters was found. In the vegan diet group total leukocytes, neutrophils and monocytes significantly decreased compared to the control group after 4 weeks (Figure 1 [Fig. 1]).

Moreover, a correlation between these parameters was found.

Conclusion: Vegan diet might affect myeloid cells but not lymphoid cells, which leads to the assumption that vegan diet contains a common triggering factor for myeloid cell lineage.